Szukaj na tym blogu

sobota, 7 marca 2015

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar to przepyszne drożdżowe, rolowane bułeczki cynamonowe popularne w wielu krajach skandynawskich, za ich ojczyznę uważa się Szwecję.

Składniki:

400g mąki pszennej
20-25 g drożdży
200ml mleka ciepłego
75 g stopionego masła
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 jaja

nadzienie:

50g masła
3-4 łyżki cynamon
2 łyżki kardamonu
ok.100g cukru

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli, stopione masło, jajka i zaczyn. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.Rozwałkować na grubosć ok.2 mm. posmarować masłem, posypać cukrem, cynamonem , kardamonem. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki 1,5 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość przynajmniej 3cm. Piec w temp.200stopni 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz