Kanelbullar to przepyszne drożdżowe, rolowane bułeczki cynamonowe popularne w wielu krajach skandynawskich, za ich ojczyznę uważa się Szwecję.
Składniki:
400g mąki pszennej
20-25 g drożdży
200ml mleka ciepłego
75 g stopionego masła
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 jaja
nadzienie:
50g masła
3-4 łyżki cynamon
2 łyżki kardamonu
ok.100g cukru
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli, stopione masło, jajka i zaczyn. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.Rozwałkować na grubosć ok.2 mm. posmarować masłem, posypać cukrem, cynamonem , kardamonem. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki 1,5 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość przynajmniej 3cm. Piec w temp.200stopni 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz