Składniki:
( na 2, 3 porcje)
udziec cielęcy ok. 30-40dkg
1/3 szkl oliwy
1/3 szkl czerwonego wina
1/3 szkl octu balsamicznego
sól, pieprz
masło - 3 łyżki
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki grubości ok. 1cm. posypać solą i pieprzem. Z wina, octu balsamicznego i oliwy zrobic marynatę. Zalać mięso i pozostawić na kilka godzin, najlepiej całą noc.Obsmażyć z obu stron na maśle. Włożyc do naczynia żaroodpornego bądź brytfanny, polać tłuszczem od smażenia i piec 35 minut w piekarniku. W połowie pieczenia podlać marynatą. Dla kontrastu smakowego podałam z surówką z pora i jabłka.
surówka z pora:
1 pokrojony por
1 jabłko starte na grubych oczkach
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz