Szukaj na tym blogu

sobota, 7 marca 2015

Moskole z masłem czosnkowym

Moskole  - podpłomykowe placki ziemniaczane podawane z masłem czosnkowym lub bryndzą , potrawa  regionalnej kuchni podhalańskiej. Potrawa ta przywędrowała  na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z jeńcami rosyjskimi (stąd nazwa). To oni piekli placki na prymitywnych paleniskach przykrytych blachą.

Składniki:

1 kg ziemniaków ugotowanych
1 szkl zsiadłego mleka lub maślanki
1 łyżka soli
400 g mąki pszennej

Wykonanie:

Ugotowane, ostudzone ziemniaki udusić na puree, dodać sól, mąkę i zsiadłe mleko lub maślankę. Wyrobić ciasto ( powinno być elastyczne). Formować płaskie placki. Piec z obu stron na suchej patelni, na małym ogniu. Podawać z masłem czosnkowym, bryndza lub żurawiną.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz