Szukaj na tym blogu

wtorek, 14 lipca 2015

Ciasto z daktylami, orzechami nerkowca i czarnymi porzeczkami

Ciacho bez mąki, bez cukru, bez jaj, niemalże witariańskie, gdyby nie  odrobina  galaretki;)

Składniki:

spód ciasta:
1 szkl płatków migdałowych
300g daktyli

środeczek:):
2 szkl orzechów nerkowca
2 łyzki syropu z agawy
2 łyzki oleju kokosowego
sok z połowy cytryny
ok.0,5-3/4 szkl czarnych porzeczek
gdyby masa okazała się za gęsta, mozna dolać mleka migdałowego lub sojowego

mus owocowy:

1 szkl czarnych porzeczek
0, 5 szkl wody
1 galaretka porzeczkowa lub żurawinowa

 Wykonanie:
Orzechy nerkowca moczymy conajmniej 2 godz. w zimnej wodzie. Daktyle i płatki migdałów zmiksować blenderem. Tortownicę średnicy 23 cm( dno)wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wyłożyć zblendowanę masę na dno i przygnieść. Wstawić do lodówki. Gdy nerkowce zmiękną, dodac do nich syrop z agawy, sok z cytryny, olej kokosowy i zblendować. Gdy masa okaże się za gęsta można dodać mleka roślinnego. Na koniec wsypać porzeczki i zamieszać łyżką.Wyłożyć masę na spód ciasta i równo rozsmarować. Porzeczki można trochę zblendwoać, dolać wody, zagotować. Wsypać galaretkę i zamieszać do rozpuszczenia. Gdy ostygnie wylać na masę orzechową. Schłodzić całą noc. Przechowywać w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz