Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 stycznia 2017

Kalafior curry z czarnym dzikim ryżem w sosie z pieczonej papryki



 Składniki:
(obiad dla 2 osób)

1 opakowanie mrożonego kalafiora
1 małe mleczko kokosowe
kilka pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej kokosowy
sól, kurkuma, curry
2 papryki czerwone
oliwa z oliwek
1 paczka czarnego dzikiego ryżu
2 kawałki dorsza
cytryna
4 krakersy

Wykonanie:

Kalafior podgotować kilka minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić, dodać kurkumę i curry. Zblendować z odrobiną wody . Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Wrzucić pastę curry, dodać kalafior, pokrojone w kostkę pomidory i mleczko kokosowe. Gotować do 10 minut.

Paprykę oczyścić, pokroić na większe kawałki. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec ok.20-25 minut w temp 200stopni. Po upieczniu ściągnąć skórkę, a miąższ zblendować. Sos paprykowy wymieszać z ugotowanym ryżem.

Dorsza posolić, skropić cytryną. Krakersy rozkruszyć. Rybę obtoczyć z obu stron. Smażyć na oleju kokosowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz