Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 stycznia 2017

Szarlotka z budyniem i żurawiną


Składniki:

ciasto:
 1 jajo
250 g mąki
125 g masła
1 łyżka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
50ml zimnego białego wina lub wody

dodatkowo:

5 większych jabłek
garść żurawiny
buyń śmietankowy lub waniliowy

Wykonanie:

Zagnieść dokładnie składniki. Na końcu dodając wino lub wodę. 2/3 ciasta wylep tortownicę lub forme do tarty. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie nakłuć widelcem i podpiec 15 min. w temp.180 stopni.
Jabłka obrac i pokroić na większe cząstki. Budyń ugotować zmniejszając nieco ilość mleka, by był gęstszy. Podpieczone ciasto napełnij jabłkami, posyp żurawiną, (opcjonalnie wg uznania można posypać cynamonem i cukrem wanilinowym), wlej budyń i wyrównaj. Rozwałkuj resztę ciasta
( można wyciąć foremkami do pierników różne wzory i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz