Szukaj na tym blogu

piątek, 29 czerwca 2018

Barszcz ukraiński






Składniki:

1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
2 ziemniaki
1 szkl ugotowanej fasoli "Jaś"
1/4 główki białej kapusty
2 małe buraki
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
2 litry bulionu
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
masło
śmietana
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

W garnku na maśle zeszklić pokrojona w kosteczkę cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Buraki zetrzeć na grubych oczkach, dodać do warzyw. Zalać bulionem i ugotować. W międzyczasie dodać poszatkowaną kapustę i ugotowana fasolę. Dodać czosnek, koncentrat i przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Podawać wg uznania ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz