Szukaj na tym blogu
sobota, 23 czerwca 2018
Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami
Składniki:
3 jaja
185 g masła/margaryny
220 g cukru
420 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 szkl kwaśnej gęstej śmietany
300 g malin świeżych lub mrozonych
5-6 łodyg rabarbaru pokrojonych w kostkę 1-1,5 cm
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, proszek, sodę wymieszać i odłożyć.W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać cukier wanilinowyi utrzeć. Dodawać pojedynczo jajka ucierając po każdym. Na koniec w dwóch ratach dodać naprzemiennie śmietane i mąki. Zamieszać łopatką do połączenia składników. Wyłożyć ciaqsto na posmarowana tłuszczem blaszkę. Rozłożyć równomiernie rabarbar i maliny. Piec ok. 40-50 min w temp. 170 stopni do suchego patyczka. Przygotować lukier cytrynowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz