Szukaj na tym blogu

sobota, 9 czerwca 2018

Sernik jagodowy na zimno z polewą z białej czekolady














Składniki:

spód:
2 paczki ciastek/herbatników maślanych
100-120 g stopionego masła

ok.350 g jagód świżych lub mrożonych
4 serki homogenizowane
2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
200ml śmietany kremówki ( można pominąć)
4-5 łyżek cukru

polewa:

biała czekolada
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Ciastka pokruszyć, dodać stopione masło. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową.  Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Jagody zblendować, pozostawiając trochę w całości. Połączyć z galaretką. Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z serkami i jagodami. wylać na masę ciasteczkową. Schłodzić do stężenia. Czekoladę rozpuścic z oliwą w kąpieli wodnej. Polać wierzch sernika. Udekorować jagodami i listkami melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz