Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 czerwca 2018

Zupa gołąbkowa







Składniki:

600g chudego mięsa mielonego
3 litry wody
100-120 g ryżu
1/2 głowki białej kapusty
500 ml przecieru pomidorowego
2 większe marchewki
1 średnia pietruszka
1/4 selera
1 duża cebula
10-15 cm kawałek pora
1 duży zabek czosnku
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Kapustę kroimy na ćwiartki, wykrawamy twarde głębie. Następnie kroimy w paski i siekamy w kostkę. Warzywa obieramy , ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a por w półplasterki. Warzywa wraz z cebulą wrzucamy na olej, dusimy przez chwilę, po czym dodajemy mięso i mieszając od czasu do czasu podsmażamy aż straci różowy kolor.
Wlewamy wodę, połowę możemy zastąpić bulionem warzywnym. Dodajemy przecier, kapustę i przyprawy. Gotujemy 30 minut. Dodajemy ryż i gotujemy jeszcze 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz