Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 3 lutego 2020
Boczniaki w marynacie słodko pikantnej
Składniki:
boczniaki 250 g
marynata:
1 szkl mąki ziemniaczanej
sól do opruszenia boczniaków
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki startego imbiru
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta chili
olej do smażenia
Wykonanie:
Boczniaki pokroić na kawałki ok. 3cm , opruszyć solą, ewentualnie czarnym pieprzem z każdej strony i odstawić na chwilę. W tym czasie wsypać mąkę do głębokieo talerza i rozgrzać olej na patelni. Boczniaki obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej. Nie ma to byc głęboki tłuszcz. Już usmażona partię wyłożyć na ręcznik papierowy. Skłądniki marynaty wymieszac razem w kubku. Boczniaki wrzucić spowrotem na suchą patelnię. Od razu wymieszać z sosem. Podawać z ryżem i brokułem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz