Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 3 lutego 2020

Boczniaki w marynacie słodko pikantnej









Składniki:

boczniaki 250 g

marynata:

1 szkl mąki ziemniaczanej
sól do opruszenia boczniaków
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki startego imbiru
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta chili
olej do smażenia

Wykonanie:

Boczniaki pokroić na kawałki ok. 3cm , opruszyć solą, ewentualnie czarnym pieprzem z każdej strony i odstawić na chwilę. W tym czasie wsypać mąkę do głębokieo talerza i rozgrzać olej na patelni. Boczniaki obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej. Nie ma to byc głęboki tłuszcz. Już usmażona partię wyłożyć na ręcznik papierowy. Skłądniki marynaty wymieszac razem w kubku. Boczniaki wrzucić spowrotem na suchą patelnię. Od razu wymieszać z sosem. Podawać z ryżem i brokułem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz