Szukaj na tym blogu

sobota, 29 lutego 2020

Ciasto czekoladowo - migdałowe z gruszkami










Skłądniki :

ciasto:

50 ml likieru amaretto
150 g gorzkiej czekolady 70%
120 g masła
120 g cukru
4 jaja
1 łyżka kakao
20 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zmielonych migdałów


gruszki:

5-6 mniejszych gruszek
2 gwiazdki anyżu
łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
ok litra wody

polewa:

Wykonanie:

Gotowanie gruszek:

 Gruszki obrać cienko ze skórki i w miarę możliwości delikatnie od dołu wydrążyć gniazda nasienne. Ja pozostawiam w całości. Wodę zagotować z przyprawami. Wrzucić gruszki i gotować 10 minut. Wyjąć gruszki i odsączyć. Gruszki nie moga się przewracać. Jeżeli tak się dzieje przyciąć spód na płasko.

ciasto:

Czekoladę rozpuścić z likierem na parze.
Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jaju miskując do jednolitej masy. Połączyć z czekoladą
Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i migdałami. Połączyć delikatnie szpatułką z masą maślaną. Wylać na tortownicę . Wyrównać ciasto. Po okręgu ułożyć gruszki, wciskając do dna. Piec 40-45 minut w temp. 180 stopni lub do suchego patyczka. Wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia.

polewa:
70 g gorzkiej czekolady
0k. 40 ml amaretto
40 ml kremówki

Śmietanę podgrzać z likierem. Sciągnąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę . Chwilę odczekać i energicznie zamieszać do połączenia. Wylać na wierzch ciasta. wyrównać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz