Szukaj na tym blogu
wtorek, 25 lutego 2020
Gofry gryczane z kremem pistacjowym i musem gruszkowo imbirowym
Składniki:
150 g mąki gryczane
170 ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki soli
250 ml śmietanki kokosowej
olej/masło klarowane do posmarowania gofrownicy
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól . Połączyć z wodą i zamieszać. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Posmarowac gofrownicę. wlac ciasto. Piec dłużej niz do wyłączenia lampki, nawet 6 minut. wyciągnąc i pozostawić na 5 minut aż stana się chrupkie.
krem pistacjowy:
1 biała czekolada
ok. 50 pistacji obranych
3-4 łyżki mleka migdałowego
Czekolade stopić w garnuszku na parze.Obrane pistacje przecisnąć przez maszynkę do mielenia i połączyc z czekoladą. Dodac mleko i zamieszac na jednolita masę.
mus gruszkowo - imbirowy
3 dojrzałe słodkie gruszki + 1,5 cm startego świeżego imbiru dusić w garnuszku do miękkości. Zblendować. W razie potrzeby dosłodzić miodem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz