Szukaj na tym blogu

wtorek, 25 lutego 2020

Gofry gryczane z kremem pistacjowym i musem gruszkowo imbirowym





Składniki:

150 g mąki gryczane
170 ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki soli
250 ml śmietanki kokosowej
olej/masło klarowane do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól . Połączyć z wodą i zamieszać. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Posmarowac gofrownicę. wlac ciasto. Piec dłużej niz do wyłączenia lampki, nawet 6 minut. wyciągnąc i pozostawić na 5 minut aż stana się chrupkie.

krem pistacjowy:

1 biała czekolada
ok. 50 pistacji obranych
3-4 łyżki mleka migdałowego

Czekolade stopić w garnuszku na parze.Obrane pistacje przecisnąć przez maszynkę do mielenia i połączyc z czekoladą. Dodac mleko i zamieszac na jednolita masę.


mus gruszkowo - imbirowy

 3 dojrzałe słodkie gruszki + 1,5 cm startego świeżego imbiru dusić w garnuszku do miękkości. Zblendować. W razie potrzeby dosłodzić miodem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz