Szukaj na tym blogu

sobota, 29 lutego 2020

Smalec wegański





Składniki:

1 puszka białej fasoli
1 wędzone tofu
1 czerwona cebula
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
papryka wędzona
lubczyk
olej kokosowy
sos sojowy ( ok. 5 łyżek)
2 łyżki miodu


Wykonanie:

Fasolę odsączyć i zblendować.  3/4 tofu pokroić w kostkę i zmarynować w sosie sojowym połączonym z miodem na kilka godzin. Po tym czasie podpiec w piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15-20 minut. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i udusić na oleju kokosowym delikatnie soląc, a także dodając ziele angielskie, lubczyk i liście laurowe. Podpieczone tofu i 3/4 cebuli po wyciągnięciu przypraw połaczyć z fasolą i zblendować. Pozostałe wędzone tofu pokroić w drobną kostczkę i podsmażyć mocno na oleju kokosowym. Resztę cebuli i podsmażone tofu połączyć ze smalcem i wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz