Składniki:
2,5 szkl mąki pszennej
1 szkl brązowego cukru
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szkl mąślanki
0,5 szkl oliwy
ok. 400g jagód świeżych lub mrożonych
kruszonka:
40 dkg masła
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek krupczatki
sos waniliowy:
1 szkl mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Jaja roztrzepać z maślanką i oliwą. Połączyć razem suche składniki. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Jagody rozłożyć na całości równomiernie. Posypać kruszonką. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Jedną z propozycji podania jest dodanie do ciasta sosu waniliowego. Mleko przegotować. Żółtka wymieszać z cukrami. Dodać do gorącego mleka energicznie mieszając. Łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością mleka i dodać do gotującego sosu mieszając . Ot i cały sos ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz