Składniki:
1,5 kg marchwi
1kg cukinii
1,5 kg ogórków
1 pęczek selera naciowego
1 kg papryki
1kg cebuli
marynata:
4 szkl octu
2 szkl cukru
3 łyżki soli
1 łyżka gorczycy
4 liście laurowe
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę w paseczki. Ogórki myjemy, nie obieramy, kroimy w plasterki. Cukinię w półkola. Cebule w piórka. Wrzucamy warzywa do dużej misy lub garnka. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. W tym : ocet gotujemy z przyprawami. gorąca marynata zalewamy warzywa i odstawiamy na 6-8 godzin.
Po tym czasie do wyparzonych słoików wkładamy sałatkę , pozostawiając ok. 2cm miejsca między poziomem potrawy a nakrętką. Nakładamy wraz z marynata, która ma pokrywać warzywa. Przecieramy do sucha ranty słoika. Zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku 20 minut lub w piekarniku w temp. 120 stopni. Wstawiamy zimne słoiki do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik góra- dół i pozostawiamy 30 minut w temp.120 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze 30 minut . Wyciągamy, dokręcamy i ustawiamy do całkowitego wystudzenia do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz