Składniki:
( na tortownicę 20 cm)
pierniczki korzenne ( ja użyłam pierniczki korzenne migdałowe kupione w Duce)
3 serki philadelphia oryginal
250 ml śmietany kremówki
200 g białej czekolady dobrej jakości ( ja użyłam Milki)
200-300 g świeżych jagód
opcjonalnie 2x fix śmietana
1 łyżeczka cukru wanilinowego
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Ciasteczka układamy na dnie tortownicy. Kruszymy na mniejsze kawałki , by pokryć całe dno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek ucieramy mikserem, śmietanę również w osobnej misce. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i cukier wanilinowy. Ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę łączymy z serkiem miksując. Na koniec delikatnie łyżką łączymy śmietanę z masą serowo- czekoladową . Wylewamy na ciasteczka. Po wierzchu gęsto sypiemy jagody. Wstawiamy na noc do lodówki. Masa jest delikatna, kremowa.
Jeżeli chcemy otrzymać bardziej pewną, stężałą formę można dodać 2 fixy. Ja pozostałam przy formie de-sernikowej;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz