Szukaj na tym blogu

sobota, 17 lipca 2021

Delikatny, kremowy serniczek z białą czekoladą i jagodami

 








Składniki:

( na tortownicę 20 cm)

pierniczki korzenne ( ja użyłam pierniczki korzenne migdałowe kupione w Duce)

3 serki philadelphia oryginal

250 ml śmietany kremówki

200 g białej czekolady dobrej jakości ( ja użyłam Milki)

200-300 g świeżych jagód

opcjonalnie 2x fix śmietana

1 łyżeczka cukru wanilinowego

sok z połowy cytryny


Wykonanie:

Ciasteczka układamy na dnie tortownicy. Kruszymy na mniejsze kawałki , by pokryć całe dno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek ucieramy mikserem, śmietanę również w osobnej misce. Na koniec ubijania  dodajemy sok z cytryny i cukier wanilinowy. Ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę łączymy z serkiem miksując. Na koniec delikatnie łyżką łączymy śmietanę z masą serowo- czekoladową . Wylewamy na ciasteczka. Po wierzchu gęsto sypiemy jagody. Wstawiamy na noc do lodówki. Masa jest delikatna, kremowa.

Jeżeli chcemy  otrzymać bardziej pewną, stężałą formę można dodać 2 fixy. Ja pozostałam przy formie de-sernikowej;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz