Składniki:
(mała tortownica 20 cm)
spód:
100g drobno startej marchewki
1 banan
garść pokrojonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych
100 g mąki pszennej
po łyżeczce: sody, cynamonu, przyprawy do pierników, cukru wanilinowego
2 jaja
3 łyżki miodu
70 ml oleju
masa serowa:
500g twarogu sernikowego z wiaderka
1 serek philadelphia
60 ml kremówki
4 jaja
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
na wierzch:
1 serek philadelphia
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
opcjonalnie 1 łyżka pasty pistacjowej
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem. Miksując dodawać cienkim strumieniem olej. Mąkę połączyć z przyprawami. Banana zblendować i połączyć z marchewką. Wszystko razem wrzucić do jednej miski i zmiksować do połączenia. Tortownicę (dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni. Wylać ciasto na dno tortownicy i wyrównać . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub do suchego patyczka. Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Wszystkie składniki wrzucić razem do miski i zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Wylać na spód ( może być ciepły). Piec 15 minut w temp.170 stopni i 60 minut w temp. 120 stopni. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Serek philadelphia zmiksować z masłem i cukrem pudrem . Można dodać pastę pistacjową, cynamon...lub ..;)POsmarować wierzch ciasta, przybrać wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz