Składniki:
1 kg mąki tortowej
1 szkl mleka
10dkg świeżych drożdży
4 jaja
1 cukier wanilinowy
1 szkl cukru
truskawki
1 kostka margaryny "Kasia"
kruszonka:
0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl cukru pudru
8-10 łyżek mąki pszennej lub krupczatki
Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, cukier puder i zagnieść kulę. W razie potrzeby można dodać mąkę.
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i ciepłe mleko (całą szklankę). Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy. Dodać zaczyn drożdżowy, następnie jaja i rozpuszczoną ostudzona margarynę. Wszystko zmiksować mikserem. Wyłożyć na wysmarowaną blachę. Ułożyć truskawki, posypać kruszonką. Przykryć ciasto i poczekać aż wyrośnie ok.30 minut. Piec 40-50 minut w temp.180 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz