Szukaj na tym blogu

sobota, 27 września 2014

Ciasto drożdżowe II



Składniki:
 1 kg mąki tortowej
1 szkl mleka
10dkg  świeżych drożdży
4 jaja
1 cukier wanilinowy
1 szkl cukru
truskawki
1 kostka margaryny "Kasia"

kruszonka:
 0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl cukru pudru
8-10 łyżek mąki pszennej lub krupczatki
 Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, cukier puder i zagnieść kulę. W razie potrzeby można dodać mąkę.

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i ciepłe mleko (całą szklankę). Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy. Dodać  zaczyn drożdżowy, następnie jaja i rozpuszczoną ostudzona margarynę. Wszystko zmiksować mikserem. Wyłożyć na wysmarowaną blachę. Ułożyć truskawki, posypać kruszonką. Przykryć ciasto i poczekać aż wyrośnie ok.30 minut. Piec 40-50 minut w temp.180 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz