Wołowina po burgundzku czyli klasyk kuchni francuskiej.
Składniki:
ok 0,5 kg wołowiny
20dkg chudego wędzonego boczku
1 marchew
1 por
3 ząbki czosnku
1 cebula
5-6 cebulek rzymskich
30-40dkg pieczarek
liście laurowe
tymianek
pietruszka zielona
sól
pieprz
wino burgundzkie ( naturalnie można zastąpić czerwonym wytrawnym)-1,5 - 2 szklanki
bulion wołowy ok.500ml
olej, masło
Wykonanie:
Boczek kroimy na cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy po minucie z każdej strony i wykładamy na papierowy ręcznik. Na maśle z dodatkiem oliwy smażymy wołowine pokrojoną w kostkę ok.6 minut. Solimy i pieprzymy mięso. Wykładamy. Na patelni rozpuszczamy podgrzewamy świeży olej i masło i wrzucamy drobno pokrojona cebulę, czosnek, pokrojoną w talarki marchew i por. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dusimy 3 minuty. Lekko posypujemy mąką i dusimy kolejne 3 minuty.
Rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy do niej wino (1,5 szkl), tymianek, nać pietruszki, 3 liście laurowe.Zalewamy warzywa i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy boczek i mięso. Przelewamy do odpowiedniego garnka lub naczynia żaroodpornego. Płyn pownien sięgać conajmniej 1,5 cm nad mięso. Przykrywamy i pieczemy w temp.180 stopni ok.2 godzin.
Na maśle podsmażamy chilę cebulki rzymskie. wyciągamy. wrzucamy pokrojone w większe kawałki pieczarki, solimy i dusimy przez chwilę. Po 2 godz. wyciągamy jedzonko z piekarnika i schładzamy. Warto oczywiście zrobic to wieczór przed podaniem, ze wzgędu na czas przygotowania, jak i nato, że smaczki się przegryzą:) Następnie dodajemy pieczarki i cebulę i grzejemy w piekarniku jeszcze 40 minut .
Podawać z bagietka lub ziemniakami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz