Szukaj na tym blogu

sobota, 13 września 2014

Zupa paprykowa "trzy kolory"






Papryka uchodzi za rekordzistkę witaminową. Oprócz sporej dawki witaminy C ( papryka czerwona i żółta zawierają jej o wiele, wiele więcej niz cytryna), zawiera równiez wit.A i E, beta karoten, potas, wapń. oraz witaminy zawierające antyoksydanty. Papryka zielona zawiera flawonoidy zwalczające wolne rodniki.Ponadto zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza, poprawia nastrój:)


Składniki:
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 papryki zielone
bulion rosołowo- warzywny
sól, pieprz ( ja używałam pieprz syczuański)
papryka słodka i ostra
śmietana kremówka
pestki dyni
cebula, czosnek
                                                                                 

Wykonanie:
Paprykę umyć , pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawalki. Piekarnik nagrzać do temp.200st. Po póltorej z każdej papryki rozłożyć na blaszce i polać oliwą. Piec 20 minut. Na 3 patelniach, bądź w garnkach zeszklić na oliwie bądź maśle po pół większej cebuli i 1-2 ząbki czosnku. Kawałki pozostałej papryki i tę z piekarnika wrzucic do garnków i dusić 10 minut. Po tym czasie wlać do każdego po ok.pół litra bulionu i gotować jeszcze przez 10 minut. zmiksować blenderem i doprawić. Do czerwonej dodałam ostrą paprykę ,do żółtej słodką, a do zielonej dorzuciłam marchewkę, pietruszke i por z bulionu i zmoksowałam. Podawać można z makaronem , ubitą śmietaną, uprażonymi pestkami dynii i przybrane bazylią.



Przez mojego Wieśka  zupa została nazwana "zupa krem -Powitanie jesieni":):):) Kolory zaiste - jesienne:)
Równie dobrze smakuje na zimno niczym gazpacho:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz