Szukaj na tym blogu

czwartek, 11 września 2014

Piernikowy sernik z dynią









Składniki:

spód:
2 jaja
80g masła
80g gorzkiej czekolady
50 g brązowego cukru
60 g mąki żołędziowej (bezglutenowej)

Masło z czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy ostygnie dodać jaja, cukier, mąkę. Zmiksować. Wylać na wysmarowana tłuszczem blachę i podpiec 15 minut w temp.180 stopni.

masa serowa:
1 kg białego sera
2 szkl startej dynii
1,5 szkl cukru brązowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cynamonu
1 łyżka imbiru w proszku
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
1 szkl śmietany kremówki

Masę wylać na podpieczony spód i piec 80 minut w temp.170 stopni.
Przestudzony sernik posmarować masą kajmakową i posypać startą gorzką czekoladą.

3 komentarze: