ciasto:
80 g masła
1,5 szkl mąki kukurydzianej lub z brązowego ryżu
3/4 szkl cukru
2 łyżki zimnej wody
Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na conajmniej 30 minut.
Formę do tarty posmarować tłuszczem, posypać krupczatka lub kaszka manną. Wylepić formę ciastem . Obciążyć spód i piec w temp.180 stopni ok.20 minut.
mus malinowy:
2 kartoniki malin
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
10 łyżek cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
5 łyżek soku wyciśniętego z cytryny
Maliny zmiksować blenderem.Przetrzeć przez sito, odrzucić pestki. Podgrzać, dodać cukier ( 8 łyżek). Żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny. Po 3 minutach, gdy napęcznieje dodać do gorących malin. Zamieszać i odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru. Połączyć delikatnie łyżką z ostudzonym musem malinowym. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Przybrać malinami. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz