Szukaj na tym blogu

piątek, 12 września 2014

Krokiety z mięsem


Składniki:
4 jaja
1,5 szkl mąki (wg upodobań, ja zrobiłam z gryczanej)
szczypta soli
1,5 szkl wody/mleka ( w tym mleka 1/5)
grzyby( mogą być pieczarki)
2 cebule
3 ząbki czosnku
śmietana
kostka rosołowa
mięso mielone 500g ( wieprzowe/wołowe)
zioła: majeranek, tymianek, pieprz
bułka tarta

farsz:
Do mięsa mielonego dodać cebule, czosnek, sól, pieprz, majeranek, tymianek. Usmażyć.

ciasto naleśnikowe:
Zmiksować jaja, dodać szczyptę soli, mąkę i wodę z mlekiem. Smażyć cienkie naleśniki na większej patelni.

Farsz mięsny wyłożyć na naleśnik, zwinąć w rulon, "boki" zwinąć do wewnątrz naleśnika. Obtoczyć w roztrzepanym i przyprawionym sola i pieprzem jajku oraz bułce tartej. Smażyć z obu stron.

Sos grzybowy:
Pokroić grzyby, podsmażyć na maśle, przyprawiając solą i pieprzem. Zalać wodą i rozpuścić 1-2 kostki rosołowe. Przez chwilę gotować. Zaciągnąć delikatnie mąką.Zagotować .Wyłączyć i dodać śmietany.

Dobrze smakuje podane z surówka z białej rzodkwi:
biała rzodkiew, jabłko starte na dużych oczkach + jogurt naturalny i cukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz