Składniki:
3 jaja
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki ( ja dodałam bezglutenową z brązowego ryżu)
gorzka czekolada
migdały
galaretka morelowa
ciasto francuskie
cynamon ( 1 łyżka)
4 gruszki
cytryna
Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić i skropić cytryną. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z 4 łyżkami cukru i cynamonem( miksować przez 5 minut). Białka ubić na sztywna piane ze szczypta soli, a pod koniec dodac 4 łyzki cukru. Połączyć masę jajeczną z mąką i czekoladą.Na koniec delikatnie dodać białka i 4 łyżki migdałów i wymieszać łyżką. Na blache wyłozyc papier do pieczenia. wykleić ciastem francuskim. wylac masę czekoladową. Ułozyć gruszki. Piec 20-25 minut w temp 210 stopni. Rozpuścić galaretkę. Część migdałów uprażyć na patelni. Po czasie 25 minut wyciagnąć ciasto, posmarować gruszki galaretką i piec następne 10 minut. Posypać migdałami.
Mniaaaaaaaaaaaaaaaam :-)
OdpowiedzUsuń