Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 października 2015

Babeczki dyniowo- pomarańczowe

Składniki:
3 szkl mąki pszennej ( ja użyłam jaglanej)
10g suchych drożdży
3/4 szkl mleka
1 szkl puree z dyni
1 jajo
60-7- g drobnego lub brązowego cukru
30g roztopionego, przestudzonego masła
po pół łyżeczki soli i cynamonu
skórka otarta z jednej pomarańczy
konfitura pomarańczowa

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać jajo, cukier,mleko, puree z dynii, sól, cynamon,tłuszcz, skórkę z pomarańczy  i wszystko razem wyrobić na elastyczną masę. Uformować kulę, włożyć do wysypanej mąka miski i przykryć ściereczką . Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( aż podwoi objętość).Wyrośnięte ciasto krótko. Formować małe , okrągłe bułeczki. Włożyć łyżeczkę konfitury ( tak jak do pączków). Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, pamiętając o odległościach.Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 minut.Polukrować, lub polać masa kajmakowa i posypać startą skórka z pomarańczy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz