( na tortownicę 23 cm)
spód:
1 opakowanie ciastek owsianych
100g stopionego masła
szczypta kakao i cynamonu
Wszystko razem zblendować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie wygnieść na dnie tortownicy. Podpiec 10 minut.
masa serowa:
450 g sera twarogowego
250 g serka mascarpone
100ml kwaśnej śmietany 12%
3/4 szkl cukru lub ksylitolu
4 łyżki budyniu czekoladowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jaja
1 żółtko
2 gorzkie czekolady stopione
Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować . Miksować na małych obrotach, nie za długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Pod koniec dodać stopioną czekoladę. wyłozyć masę na podpieczony spód i piec 50 minut w temp.165 stopni.
polewa czekoladowa:
50 ml śmietany kremówki
100g czekolady mlecznej
50 g masła
Masło stopić , dodać śmietanę. Zagotować i wyłączyć. Wrzucić połamaną czekoladę i pozostawić na 3 min. po czym energicznie zamieszać. Polać sernik. Na gorącej polewie ułożyć maliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz