Składniki:
1 batat
200g fasoli adzuki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 garści rukoli
1 łyżka sosu sojowego
ok.5 łyżek płatków owsianych
sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
Fasolę namoczyć i pozostawić na noc lub kilka godzin. Gotować około godziny. Batata obrać, pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce, polać oliwą i piec do miękkości ok.25 minut.Cebulę z czosnkiem podsmazyć na patelni( równie dobrze smakuje z surową). Wszystkie składniki: upieczony batat, ugotowana fasolę, cebulę, czosnek wrzucic do miski i zblendować, dodać sos sojowy, płatki owsiane, przyprawy. Wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Formować klopsiiki. Piec w piekarniku w temp.190 stopni 30 minut, po 20 minutach obrócić na druga stronę.
Mniaam, przepyszne, zdrowe, odżywcze. Świetnie pasowałyby do buły (oczywiście bezglutenowej) jako wegańskie burgery!!!!:):)))
zdjęcie jutro...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz