Składniki:
spód:
2 opakowania ciastek maślanych "Speculatius"
100g stopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
Ciastka pokruszyć, dodać masło i cynamon. Zblendować. Tortownicę średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno). Wyłożyć ugniatając masę ciasteczkową. Podpiec 10 minut w temp.180stopni.
masa serowa:
500g sera twarogowego póltłustego
250ml śmietany 30%
5 jaj
3/4 szkl cukru trzcinowego
300g kremu speculatius (przepis
:http://jagnaafro.blogspot.com/2015/10/krem-speculatius-pasta-herbatnikowa.html)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżek mąki pszennej lub budyniu śmietankowego
dodatkowo:
5-6 śliwek
puder z cynamonem do posypania
2 kostki białej czekolady
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem, dodać krem herbatnikowy i śmietanę. zmiksować. Następnie dodać mąkę i przyprawę do pierników nadal miksując. Na koniec dodać zmielony ser partiami miksując krótko na niskich obrotach. Wyłożyć masę serową na spód. Ułożyć połówki śliwek po kole. Tortownicę podwójnie owinąć folią aluminiową. Wstawić do blachy napełnionej wodą.Piec w kąpieli wodnej
w temp.160 stopni przez godzinę. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można zetrzeć białą czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz