Składniki:
500g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
7 g drożdży suchych
300ml wody
1 żółtko
ziarna do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z dożdżami, dodać resztę skłądników i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto na oprószony mąką blat/stolnicę. Podzielić na 10 kawałków. Formować z każdego kulkę/ bułeczkę. Na środku każdej zrobić w kulce otwór ok.3,5 cm i najpierw jednym palcem kręcimy ciasto wokól palca, gdy się rozszerzy dwoma. Tak przygotowane bajgle, pozostawic jeszcze pod przykryciem pół godziny. Następnie w garnku przegotować wodę z 2 łyżeczkami sody i łyżką miodu. Wrzucać bajgle na gotującą się wodę po minucie z każdej strony. wyciągać , odsączyć na ręczniku papierowym. Posmarowac bajgle białkiem, posypać ziarnami . Na blachę z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć bajgle, pamiętając o dległości. Piec 15-20 min. w temp.200 stopni.
Wykonanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz