Szukaj na tym blogu

sobota, 17 września 2016

Paluchy drożdżowe

Składniki:

500g mąki pszennej
1/4 l ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
150 g masła
1 jajko ( żółtko i białko osobno)
sezam, czarnuszka, mak, kminek

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać cukier i zmieszać. Gdy staną się płynne dodać ciepłe mleko i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 5-10 min. Masło posiekać z mąką i solą, dodać żółtko i zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 10 min. Gdy ciasto podrośnie częściami rozwałkowywać je na stolnicy na grubość ok.1,5 mm i szerokość 1.5 cm. Posmarowac białkiem, posypać wg uznania kminkiem, makiem, sezam.... Układac na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odległościach ok. 2cm. Piec w temp.180stopni 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz