Składniki:
3, 5 szkl mąki orkiszowej białej
14 g suszonych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła roztopionego
1 jajko
1 szkl mleka
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżka suszonego bądź świeżego koperku
1 łyżka zielonej pietruszki
nasiona lub gruba sól do posypania
jajko z mlekiem do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami i resztą składników, na końcu dodając roztopione masło. Wyrobic ciasto odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. . Podzielić ciasto na 10-12 kawałków. Formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą być układane blisko. Posmarować jaem roztrzepanym z mlekiem. Posypać ziarnami sezamu, słonecznika. Piec 15-20 minut w nagraznym piekarniku - temp.180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz