Szukaj na tym blogu

niedziela, 20 listopada 2016

Gołąbki w kapuście

Składniki:

( 6- 7 sztuk)

ok. 0, 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3/4 woreczka ugotowanego na sypko ryżu
sól, pieprz

liście kapusty
olej
masło
koncentrat pomidorowy



Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z mięsem. Dodać ugotowany ryż, przyprawić solą i pierzem. Z białej głowy kapusty przyciąć głąb, tak by móc obrać kilka potrzebnych liści. Zanurzyć liście w osolonym wrzątku i gotowac ok. 4-5 minut. Wyciągnąć liście, osuszyć i ściąć twardą część. Nakładać farsz mięsny na twardszym brzegu liścia i zwinać zawijając boki do środka. Podsmażyć na oleju, dodać masła. Zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok. 40-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz