Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 21 listopada 2016

Hummus


Ta pochodząca z bliskiego Wschodu pasta na bazie ciecierzycy zyskała w Polsce dużą popularność nie tylko ze względu na doskonały smak, ale też nieocenione właściwości zdrowotne. I to nie jest przesada:))) Hummus jest bogaty w kwas foliowy, żelazo oraz witaminy B16 i C jest ponadto doskonałym źródłem  aminokwasów i błonnika.







Składniki:

250 g ciecierzycy
3 ząbki czosnku
6 łyżek sezamu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka kolendry suszonej lub 2 łyzki świeżych posiekanych ziół
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sok z połowy cytryny
sól
czerwona papryka do posypania

Wykonanie:

Cieciorkę moczyć w zimnej wodzie( najlepiej przez noc). Ugotować w osolonej wodzie. Sezam uprażyć na suchej patelni. Do uprażonego sezamu dodać oliwę, sok z cytryny, rozdrobniony czosnek i zblendować na gładko.Dorzucić odsączoną ciecierzycę+ przyprawy i zblendować. Wody po gotowaniu nie wylewać. W razie , gdy masa będzie zbyt sucha dodawać stopniowo  po kilka łyżek cały czas blendując.Przybrać sproszkowaną papryką i liśćci kolendry lub pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz