Szukaj na tym blogu
niedziela, 20 listopada 2016
"Zielony mech"- tureckie ciasto ze szpinakiem
Składniki:
( na tortownicę 24 cm)
3 jaja
3/4 szkl stewii lub cukru
2 szkl mąki pszennej
400-450 g mrożonego szpinaku ( 1 opakowanie mrożonki)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl oliwy
skórka starta z jednej cytryny
masa serowo- owocowa:
mascarpone
ok.200mml smietany kremówki
1 cukier wanilinowy
0, 5 szkl cukru lub stewii
kilka truskawek i malin
i2 fixy śmietana
granat i maliny do przybrania
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem na wysokich obrotach na jasną masę. Cienkim strumieniem cały czas miksując dolewać oliwy. Dodać szpinak (wcześniej zblendowany)+ skórkę z cytryny i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i połączyć delikatnie mieszając z masą jajeczną.Wylać na tortownicę i piec 40 minut w temp 165stopni.
Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie równe cześci. Spieczona górę można ściąć dla wyrównania i odsłonięcia zielonego koloru.
Ubić kremówkę z cukrem, dodac mascarpone i zblendowane owoce, połączyć z 2 fixami .Większa część masy użyć do posmarowania pierwszego blatu ciasta. Położyć drugi, dekoracyjnie wg własnego pomysłu ułożyć resztę masy kremowej. Przybrać owocami .
I to samo ciasto w innej odsłonie przełozone mascarpone z dodatkiem capucino,borówkami i ciasteczkami "grzybkami".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz