Składniki:
( dla 3 osób)
1 polędwiczka wieprzowa
pół małej butelki cydru klasycznego
2 małe jabłka
oliwa
masło 50 g
2 łyzki cukru
tymianek
sól, pieprz
3/4 szkl śmietany 12%
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na "ósemki". Na patelni roztopić masło i dodać cukier. Wrzucić jabłka i dusić do zrumienienia ok. 7 minut. Polędwiczkę pokroić na kawałki ok.1, 5 centymetrowe. Posypać solą
i pieprzem. Smażyć na oleju po 3 minuty z każdej strony. Zalać cydrem i dusić ok. 10 minut. Dodać tymianek i śmietane i dusic jeszcze przez 10 minut.
Świetnie komponuje sie smakowo z ryżem curry i karmelizowaną marchewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz