Szukaj na tym blogu
sobota, 6 lipca 2019
Jagodzianki i drożdżówki z rabarbarem
Składniki:
ciasto:
400g mąki
20g świeżych drożdży
120 ml mleka
120 g masła
80g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jaja
1 szkl jagód
2 łodygi rabarbaru
cukier puder
mąka ziemniaczana- 2 łyżki
kruszonka:
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru pudru
100g stopionego masła/margaryny
Wykonanie:
Mleko podrzej. Odlej 6 łyżek, dodaj do tego pokruszone drożdże, łyżeczke cukru i łyżeczkę mąki. Zamieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia pod przykryciem. Masło stop i dodaj pozostałe mleko. Przygotuj mąkę i zmieszaj ją z cukrami. Dodaj sól i jaja, zaczyn i mleko z masłem. Wymieszaj i wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem ,a 1,5 h aby wyrosło. Po tym czasie stolnice posyp mąką . Ciasto podziel na 13-14 części. Rabarbar umyj i pokroj w kostke. Zmieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. to samo zrób z jagodami. Każdy kawałek ciasta urabiaj w dłoniach. Rozpłaszcz , na środek włoż 2 łyżki jagód i zwiń w sakiewkę. Częścia sklejana układaj na blaszce na papierze do pieczenia. W przypadku drożdżówek rabarbarowych uformowane drożdżówki ułoż na papierze i na środek na 3/4 części ciasta wgnieć rabarbar. Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajem i posyp kruszonką. Piec 20 min. w temp.190 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz