Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 lipca 2019

Zapiekanka ziemniaczana z kurkami, szpinakiem i cukinią





Składniki:

( dla 4 osób)

1kg ugotowanych ziemniaków
1 średnia cukinia
250 g szpinaku
2 dymki
2 ząbki czosnku
250 g kurek
śmietana 12% lub mleko roślinne 200ml
dowolny ser 9 ja użyłam parmezanu 100g)
opcjonalnie boczek
sól
pieprz
tymianek
olej

Wykonanie:

Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokroić na talarki. Rozgrzać oliwę.Wrzucić dymkę i boczek (jeśli dodajemy), po chwili dodać czosnek. Podusić 2 minuty. Dodać pokrojoną cukinie i mieszając dusic kolejne 2 minuty. Następnie wrzucamy kurki dalej mieszając kilka minut i na końcu szpinak do czasu ,aż liście zwiędną. Wlewamy śmietanę/mleko i dodajemy ser. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki i farsz warzywny. Zapiekać 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Ugotowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz