Szukaj na tym blogu

czwartek, 11 lipca 2019

Korzenno-kawowe ciasto gryczane z orzechami i konfiturą z rabarbaru







Składniki:

300g kaszy gryczanej niepalonej
400ml mleka migdałowego
40ml naparu z kawy
80 masła orzechowego ( ja robię z mieszanki orzechów w wyciskarce, ale może być kupne)
pół szklanki syropu z agawy lub daktylowego ( może też być miód)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1łyżeczka gałki muszkatołowej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1łyżka octu jabłkowego

kilkanaście orzechów włoskich
konfitura z rabarbaru

Wykonanie:

Kaszę ugotować na mleku i wystudzić. Dodać kawę, masło orzechowe i zblendować. Dorzucić przyprawy wraz z budyniem i dalej blendować. Zrobić wgłębienie, dodać sodę, polać ją octem jabłkowym i zblendować jeszcze raz całość.Wyłożyć ciacho na mniejszej blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównać, posypać rozdrobnionymi orzechami. Wierzch posmarować konfiturą i jeszcze raz posypać lub ułożyć większe kawałki orzechów. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 min. w temp.180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz