Szukaj na tym blogu
czwartek, 4 lipca 2019
Tarta wegańska z czereśniami i jeżynami
Składniki:
( forma do tarty 26cm)
spód:
1,5 szkl zmielonych migdałów
3/4 szkl drobnych płatków owsianych
3 łyżki syropu klonowego
1/4 szkl oleju kokosowego
masa owocowa:
1 opakowanie jeżyn
0,5 kg ciemnych czereśni
1 i 1/3 puszki mleka kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki agar- agar
Wykonanie:
Składniki na spód zagnieść do połączenia. Formę do tarty wysmarować tłuszczem : dół i boki, posypać krupczatką. Wygnieść ciasto na całej formie, doklejając cienko do spodu i boków. Piec 15-18 minut w temp.180 stopni. Jeżyny i czereśnie opłukać. Czereśnie wydrylować. Jeżyny podgrzać w garnuszku , aż puszczą sok. Zblendować razem z czereśniami. Przelej całość przez sito o drobnych oczkach. Dodaj sok owocowy do mleka. wymieszaj. Wlej syrop klonowy i agar-agar i podgrzej mieszając dokładnie, az agar się rozpuści. Niech zawrze na 20 sekund. Wylej masę na spód. Po ostudzeniu schowaj do lodówki aż stężeje. Udekoruj jeżynami, czereśniami, melisą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz