Składniki:
3 jaja
2/3 szkl cukru
2,5 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl oleju rzepakowego
4 morele
małe opakowanie borówek
kruszonka:
4-6 łyżek mąki
4-5 łyżek cukru trzcinowego lub c.pudru
łyżeczka cynamonu
4-5 łyzek oliwy
Wykonanie:
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać maślankę lub kefit, olej, jaja i zmiksować do połączenia. wyłozyć na blaszkę lub tortownice wysmarowana tłuszczem i posypana krupczatka lub bułka tartą. Morele umyć pokroić na kawałki. Ułożyć gęsto razem z borówkami na cieście wgniatając w ciasto. Posypać kruszonką. Piec do suchego patyczka 40 min. w temp.180 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz