Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 8 lipca 2019

Konfitura z rabarbaru, pomarańczy i daktyli














Składniki:
 ( na 3, 4 słoiczki)

5 łodyg rabarbaru
2 pomarańcza ( sok i miąższ)
kilkanaście daktyli
cynamon

Wykonanie:

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Nie obierać. Pomarańcza sparzyć, wyszorować . Obrać i pokroić, zachowując sok. Wszystko wrzucić do rondla z grubym dnem lub patelni typu wok. Posypać cynamonem. Dodać daktyle. Mieszać na ogniu,aż puści sok. Pozostawić na małym ogniu do czasu , aż rabarbar i daktyle zmiękną , a nadmiar soku odparuje tworząc konfiturę. Zblendować. gorące włożyć do wyparzonych słoików. Obrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz