Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 czerwca 2020

Chleb bajglowy

Pozostaje długo świeży. Nadaje się do tostera.






Składniki:


250 ml mleka
15 g świeżych drożdży
50 g masła
15 g cukru
1/2 łyżeczki soli
400 g mąki pszennej

dodatkowo:
jajo do posmarowania
sezam biały i czarny

Wykonanie:

Podgrzać delikatnie mleko w garnku. Tłuszcz rozpuścić, dodać cukier. Połączyć razem i poczekać, aż mieszanina będzie na tyle ciepła, nie gorąca, by rozpuścic w niej drożdże. Make połączyć z solą i zaczynem. Zagnieść ciasto ok. 10-15 minut. Odstawić do wyrośnięcia. w garnku zagotowac wode. Keksówke wysmarować olejem, posypac sezamem białym i czarnym.  ciasto wyłozyć na blat i uformowac bochenek, nieco mniejszy niz keksówka. Wstawić do wrzącej wody i gotować 45 sekund. Wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym. Delikatnie osuszyć. Przełożyc do foremki. Naciąc wierzch nożem. Posmarować jajem i posypac sezamem. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. może to byc krótszy czas, zależne od piekarnika.. Chleb ma być złoto - brązowy.


2 komentarze: