Szukaj na tym blogu
czwartek, 18 czerwca 2020
Chleb pszenno - żytni z kefirem pieczony w garze rzymskim
Składniki:
500 g mąki pszennej ( ja używam chlebowej, typ 720), ale zwykła pszenna typ 450 też może być
500 g mąki żytniej
3 łyżeczki soli1, 5 łyżeczki cukru
50 g świezych drożdży
500ml kefiru
300ml wody
Wykonanie:
Kefir i wodę lekko podgrzewamy , dodajemy drożdże i cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem. Mąki z sola mieszamy, dodajemy zaczyn i mieszamy tylko do połączenia drewniana łyzką. Ja to robie w wysokim garnku, gdyż ciasto rośnie. Zamieszane ciasto przykrywamy folia spożywcza i odstawiamy do lodówki na 12 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnice i chwilę wyrabiamy, po czym forujemy kształt. Gar rzymski moczymy w zimnej wodzie 15 minut ( spód i pokrywe też) Wylewamy wodę, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Smarujemy cały gar oliwą. Wykładamy ciasto. Przykryte odstawiamy jeszcze na kwadrans. Wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 230 termoobieg i pieczemy 15 minut, poczym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni góra- dół i pieczemy kolejne 45 minut. Ok. 10 minut przed końcem ściągamy pokrywę, by wierzch chleba się zarumienił i był chrupiący.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz