Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 15 czerwca 2020

Szarpana łopatka wieprzowa z chipotle





Składniki i wykonanie:

1 kg łopatki wieprzowej

marynata:

1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka soli
1 łyżka brązowego cukru
pół łyżeczki mielonego kminu
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy
olej
1 łyżeczka sosu adobo z papryczek chipotle

pozostałe skłądniki:

2 cebule
2ząbki czosnku
świeży lub suszony tymianek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
30 ml octu jabłkowego
200 ml wywaru lub bulionu warzywnego

Składniki marynaty wymieszać z olejem i natrzeć umyte, osuszone mięso z każdej strony. Pozostawić w marynacie w lodówce na całą noc. Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony. Wyciągnąć mięso na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać czonek, ocet, koncentrat i tymianek. Doprowadzić do wrzenia. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie cebulę z sosem. Na to położyć mięso. Zalać bulionem. Przykryć i piec 3 h w temp. 150 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz