Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 czerwca 2020

Chleb razowy z nasionami z gara rzymskiego




Składniki:

350 g mąki pszennej
150 g mąki zytniej razowej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl dowolnych nasion
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
ok. 1 3/4 szkl ciepłej wody

Wykonanie:

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto do czasu, gdy odchodzi od dłoni. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie krótko wyrabiamy. Gar moczymy przez kwadrans, nastepnie smarujemy oliwa i posypujemy otrębami. Układamy w nich ciasto, przykrywamy i jeszcze na 30 minut odstawiamy. Pieczemy 60 minut w temp. 200 stopni.
WAŻNE!!! : wstawiamy gar do zimnego piekarnika. Po upływie godziny zdejmujemy pokrywę i dopiekamy kilka minut do czasu zarumienienia wierzchu chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz