Szukaj na tym blogu
wtorek, 24 marca 2020
Bagietka pszenna
Składniki:
(z tego samego przpisu można zrobić pszenne bułki i kawiorek)
4 szkl mąki pszennej + ok.50 g do podsypania
2łyżeczki cukru
1łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody
1szkl mleka
2 torebki suchych drożdży
1 łyżka masła
olej do posmarowania blachy
Wykonanie:
Mleko podgrzać z masłem i cukrem do rozpuszczenia skłądników. Ostudzić do temperatury +- 30-40 stopni.
Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka z masłem wsypać drożdże i miksując mikserem dodawać po szklance mąki. Po drugiej szklance dodać ciepłą wodę. Ostatnią dodawaną szklankę mąki połączyć z solą. Ciasto jest dość rzadkie. Takie ma być. Odstawić przykryte ściereczką na 1-1,5 h. Po tym czasie blat posypać mąką . Ręcę oprósz mąką. nie wykładaj od razu całego ciasta na blat. Odrywaj po kawałku. Z całego ciasta wyjdą 3 dłuższe lub 4 krótsze bagietki. Przewiduj długość do długości blachy. Ciasto będzie nadal klejące. ale po wyciągnięciu na blat z mąką i rolowaniu ciasta na bagietkę nie powinno być problemu. Blachę posmaruj oliwą. Przygotowane bagietki układaj na blasze. Pozostaw ciasto pod przykryciem jeszcze na 20-30 minut. W międzyczasie można poprawiać boki ciasta podnosząc do góry, by bagietki nie były zbyt płaskie. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Naczynie żaroodporne napełnij wodą i ustaw na dnie piekarnika. Wstaw bagietki i piecz 10 minut w temperaturze 250 stopni , anastępnie zmniejsz temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Następne blachy piekłam już po 8 minut/250 i 8minut/200.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz