Składniki:
ok. 250 krakersów
1 budyń śmietankowy
1 litr mleka
3/4 szkl cukru
250 g masła
1 szkl mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 1/2 mąki ziemniaczanej
1 puszka masy krówkowej
3-4 banany
250 g serka mascarpone
300ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
2 fix śmietana
100g płatków migdałowych
Wykonanie:
Do 400ml mleka dodać budyń, mąki, jajo - zamieszać. Do garnka wlać resztę mleka, dodać masło i cukry - zagotować. Do gotującego się mleka dodać powoli rozmieszane mąki i mieszając zagotować. Krakersy wyłożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Wylać masę budyniową i wyrównać.Na wierzchu ułożyć drugą warstwę krakersów. Masę krówkową podgrzać,aż zrobi się płynna. Wylać na krakersy i wyrównać. Banany pokroić na talarki i ułożyć na masie krówkowej w miarę gęsto. Śmietanę ubić z cukrem , dodać mascarpone i fixy. Rozsmarować równo na bananach. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać na wierzchu.
Piękne talerzyki:)
OdpowiedzUsuń