Skłądniki:
ciasto kruche:
2,5 szkl krupczatki
5 żółtek
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0, 5 szkl cukru pudru
masa budyniowa:
5 białek
3/4 szkl cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0, 5 szkl oliwy
maliny
Wykonanie:
Skłądniki na ciasto kruche wrzucić do miski i szybko zagnieść w kulę. Podzielić na dwie części i schować do lodówki na godzinę, albo i dłużej. PO tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę wyłożoną pepierem do pieczenia. Lekko ukleać. Podpiec 20 minut w temp. 190 stopni.
Białka ubić na sztywna pianę stopniowo i powoli- po jednej łyżce dodając cukier. Następnie cały czas miksując dodać budynie i mąkę ziemniaczaną. Na koniec cienkim strumieniem dodać olej. Piankę wyłożyć na spód ciasta . Wyrównać , rozłożyć maliny ( mogą być mrożone). Zetrzeć drugą część ciasta. Piec 30-35 w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz