Szukaj na tym blogu

wtorek, 17 marca 2020

Pierogi z soczewicą i pieczarkami






Składniki:

ciasto:

450 g mąki pszennej
1łyżka soli
250 ml ciepłej wody

farsz:

1 szkl zielonej soczewicy
1 cebula
ok.200g pieczarek

po polania wg uznania:
masło
cebulka
śmietana


Wykonanie:

Mąkę przesiać , dodać sól. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać ciasto, które powinno byc elastycznie i nie  lepić się. Przykryć ciasto ściereczka kuchenną na 10 minut, by odpoczęło.
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Pieczarki wraz z cebula dusić na oliwie.Połączyć składniki i zblendować. Ciasto odrywać po kawałku i szklanka lub kubkiem wykrawać koła. Nałożyc farsz i złożyć w pieroga. Na czas lepienia i oczekiwania na gotowanie schować pierogi pod ściereczkę. Gotować w osolonej wodzie 4-5 minut od wypłynięcia. Polać masłem z cebulką i posypać czarnuszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz