Szukaj na tym blogu
wtorek, 17 marca 2020
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Składniki:
ciasto:
450 g mąki pszennej
1łyżka soli
250 ml ciepłej wody
farsz:
1 szkl zielonej soczewicy
1 cebula
ok.200g pieczarek
po polania wg uznania:
masło
cebulka
śmietana
Wykonanie:
Mąkę przesiać , dodać sól. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać ciasto, które powinno byc elastycznie i nie lepić się. Przykryć ciasto ściereczka kuchenną na 10 minut, by odpoczęło.
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Pieczarki wraz z cebula dusić na oliwie.Połączyć składniki i zblendować. Ciasto odrywać po kawałku i szklanka lub kubkiem wykrawać koła. Nałożyc farsz i złożyć w pieroga. Na czas lepienia i oczekiwania na gotowanie schować pierogi pod ściereczkę. Gotować w osolonej wodzie 4-5 minut od wypłynięcia. Polać masłem z cebulką i posypać czarnuszką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz